marți, 1 mai 2012

Valoarea de intrebuintare


Un evaluator ar trebui sa cunoasca bine Standardele, abordarile si tehnicile in evaluare. Dar, pe langa acestea, ar trebui sa aiba cunostinte, mai mult sau mai putin profunde, functie de specializare, din urmatoarele domenii:
·        juridic
·        cadastru
·        macroeconomie
·        microeconomie
·        analiza financiara
·        statistica
·        marketing
·        Windows, Word, Excel, etc.


Si atunci, cum se face ca un profesionist cu cunostinte atat de vaste accepta onorarii atat de mici?

Explicatiile ar fi:

1. Suntem "prosti, dar multi". Imi pare rau ca trebuie sa-l citez pe  Lapusneanu ("Alexandru Lapusneanu" de Constantin Negruzzi), dar cand un produs sau serviciu este oferit in exces la o calitate din ce in ce mai slaba, este normal ca pretul sa scada pana la ridicol. Putem compara produsul "raport de evaluare" oferit catre consumator ( a se citi "destinatar") cu produsele chinezesti ce au invadat piata? Cred ca da. Cantitati foarte mari, calitate la limita inferioara, cerere in scadere. Ingredientele perfecte pentru preturi mici.
Concluzia: nu avem cunostintele necesare din domeniile enumerate mai sus, nu oferim clientului (destinatarului, beneficiarului)  informatiile de care are nevoie si pe care ar fi gata sa le plateasca (de fapt, nici nu le doreste). Oferim 10, 20 de pagini semnate si stampilate, pentru a completa o lista cu documente necesare la banca, in contabilitate, la Administratia Financiara sau mai stiu eu unde vrea clientul sa duca "foaia" ( de cate ori vi s-a intamplat sa va intrebe clientul :cand trimiti "foaia" la banca? sau, dupa o inspectie matinala: trimiteti evaluarea pana la ora 5?).

2. Karl Marx spunea pe la 1867 ca "utilitatea unui lucru este aceea care face din el o valoare de intrebuintare...Valoarea de intrebuintare nu se realizeaza decat in intrebuintare sau consumare". Cine intrebuinteaza serviciile noastre? Cine are nevoie cu adevarat de opinia unui expert evaluator? Cata incredere acorda piata (clientul, destinatarul, beneficiarul) unui raport de evaluare? Raspundeti cu sinceritate si veti gasi singuri raspunsul la intrebarea : cum e posibil sa fie acceptat un tarif de  de 9 EUR/raport?

Scuze celor ce nu se regasesc printre randurile de mai sus.

Un comentariu:

  1. nu cred ca va incalzeste sa va spun ca aveti dreptate din moment ce ati consemnat doar niste realitati care desi spuse si repetate celor care au caderea de a lua decizii raman inerti.

    RăspundețiȘtergere