duminică, 8 aprilie 2012

Si la ei este la fel..


Public mai jos traducerea editorialului scris de domnul See Liang Ong FRICS - Presedinte RICS, in revista MODUS. Realitatea din UK este foarte asemanatoare cu realitatea din Romania, veti vedea!


" Membri RICS trebuie sa-si adapteze activitatea pentru a gasi noi oportunitati"


   "Ca presedinte, primesc fluxul obisnuit de corespondenta de la membri RICS si clientii lor. Saptamana aceasta am primit doua scrisori contrastante de la membri RICS din UK. Desi cele doua scrisori nu au o legatura, amandoua spun o poveste interesanta.
   Prima exprima preocuparea fata de scaderea activitatii in evaluarea pentru garantarea imprumutului. Am fost intrebat ce face RICS pentru a restabili un nivel acceptabil pentru evaluatorii autorizati cu experienta care s-au trezit activand intr-o piata dominata de cateva firme mari intermediare, doar un procent din onorariu gasindu-si drumul catre furnizorii de servicii profesionale.
   A doua scrisoare a venit de la un veteran al profesiei, care a fost in ultimul timp un consumator, mai degraba decat un furnizor al serviciilor. Observatia sa a fost ca membri RICS trebuie sa faca mai mult pentru a fi capabili sa consilieze clientii. Preocuparea sa este aceea ca membri RICS se bazeaza prea mult pe serviciile traditionale si nu fac destul de mult pentru a-si extinde competentele astfel incat sfatul lor sa aduca plus valoare clientelei. Comentariul sau a fost legat de imobiliare, dar aceeasi problema poate fi aplicata constructiilor sau dezvoltarilor.
   Deci, cum ar putea RICS, ca organizatie profesionala, sa raspunda?
   Nu este nicio indoiala ca valoarea serviciilor de evaluare pentru garantarea imprumutului este in scadere, fiind un serviciu achizitionat de creditor in cantitati mari, doar ca o parte a mai largului proces de analiza a riscului de credit. Inevitabil, creditorii cauta sa completeze cerintele managementului de risc la cel mai mic cost. Poate fi sustinut faptul ca, facand optiunea pentru cel mai mic pret, bancile incalca principiul prudentei, si RICS va continua sa sustina importanta unor standarde inalte in evaluare, atat in fata creditorilor cat si a regulatorilor. Oricum, ca si clienti sofisticati, creditorii vor plati mai mult doar atunci cand va fi necesar s-o faca.
   In expertiza rezidentiala, RICS poate insista pentru o transparenta marita pentru consumatori cu privire la limitarile rapoartelor de evaluare si sa promoveze utilitatea rapoartelor independente mai detaliate.
   De asemenea, RICS poate ajuta membri sai, prin training, sa-si dezvolte competentele in analiza financiara si consultanta strategica, competente de care au nevoie pentru a furniza o marja profesionala mai mare si consultanta in investitii si dezvoltari. Aceasta le-ar putea permite sa diversifice pe viitor activitatea perceputa ca fiind acum in scadere.
   Realitatea este ca lumea nu ne datoreaza nimic. Expertii sunt bine plasati pentru a-si dezvolta afacerile de pe o platforma preofesionala respectata, dar trebuie sa ne adaptam viata profesionala pentru a sesiza noi oportunitati".




Comentariul meu: Nu va mai plangeti, puneti mana pe carte...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu